Телефон +359 2 9263 152
Имейл e-energy@me.government.bg
Pin София, ул. „Триадица“ 8

България ще анализира в срок от 7 седмици ангажиментите, предложени от "Газпром" на ЕК

Европейската комисия отправи на 13 март 2017 г.  покана към всички заинтересовани страни да предоставят становища относно представените от "Газпром" ангажименти в отговор на опасенията за конкуренцията на газовите пазари в Централна и Източна Европа.

Газовите дружества и Министерството на енергетиката в България към настоящия момент се запознават с предложенията за поемане на задължения от страна на "Газпром". Българската страна разполага със 7 седмици, в които да изрази становище относно предложените мерки, като би искала да е сигурна, че обявените ангажименти действително ще отстранят всички съмнения на Европейската комисия за извършени нарушения от страната на „Газпром“.

Процедурата на предстоящите консултации дава две възможности. Едната е Европейската комисия да приеме предложенията, направени от "Газпром", така, както те са формулирани в момента. Другият вариант е обявените мерки да бъдат изменени, ако постъпят съответни предложения от заинтересованите държави. Българската страна си запазва правото допълнително да коментира финалния вариант на ангажиментите, които "Газпром" предлага да поеме.

отпечатай тази страница