Телефон +359 2 9263 152
Имейл e-energy@me.government.bg
Pin София, ул. „Триадица“ 8

България, Сърбия и Унгария ще развият сътрудничеството си в областта на природния газ

България, Сърбия и Унгария ще развият сътрудничеството си в областта на природния газ свали снимката

България, Сърбия и Унгария ще работят за гарантиране на енергийната сигурност в региона като развият сътрудничеството си в областта на природния газ. Tова стана ясно по време на среща на българския енергиен министър Теменужка Петкова, сръбския министър на енергетиката и минното дело Александър Антич и министъра на външните работи и търговията на Унгария г-н Петер Сиярто.

Основна тема по време на разговорите бе реализацията на проекта за изграждане на междусистемната газова връзка България-Сърбия. На 17-ти май, в рамките на срещата на върха ЕС - Западни Балкани, бе подписана съвместна декларация за ускоряване изграждането на междусистемна газова връзка България-Сърбия. С цел интегриране на проекта в съществуващата газопреносна мрежа на Република България, българската страна декларира намерението си да определи, със съгласието на ЕК, оператора на преностната система "Булгартрансгаз" ЕАД за организатор на проекта и оператор на бъдещия газопровод на българска територия. През месец май т.г. стартира изпълнението на проекта "Техническа помощ за подготвителни дейности до началото на строителството на междусистемна газова връзка България–Сърбия" по оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност". Крайният резултат от проекта ще бъде издаването на разрешително за строеж, като заложеният бюджет е в размер на 6 млн. евро. В тази връзка Министерството на енергетиката предлага "Булгартрансгаз" да бъде включен като бенефициент по програмата.

Министрите Петкова и Антич подчертаха, че ще бъдат предприети всички необдходими мерки, така че проектът да се финализира  и интерконекторът да бъде въведен в експлоатация до 2022 г.

отпечатай тази страница