Телефон +359 2 9263 152
Имейл e-energy@me.government.bg
Pin София, ул. „Триадица“ 8

България получи много силна подкрепа от ЕС по повод прекратените от Газпром доставки на газ

свали снимката

"България получи днес много силна подкрепа от европейските институции по повод прекратените от "Газпром" доставки на газ. Заедно с Европейската комисия обсъдихме създаването на Регионален координационен център в България, който ще управлява газовата и електропреносната инфраструктура в региона на Югоизточна Европа". Това заяви вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев, който заедно с министъра на енергетиката Александър Николов днес проведе срещи в Брюксел със заместник-председателя на Европейската комисия Франс Тимерманс и с кабинетите на председателите на Комисията Урсула фон дер Лайен и на Европейския съвет Шарл Мишел.

"Следващата стъпка е да бъдат направени общи покупки на газ, заедно с останалите страни от региона", посочи вицепремиерът Василев. "В процес сме на договаряне на доставки от различни източници и ако тези наши договорки са успешни, може да избегнем повишаване на цената на газа", заяви министър Николов.

Основният акцент във всички разговори беше едностранното прекратяване на доставките на природен газ за България от страна на "Газпром" и последващите действия в защита на европейския интерес. "Прекратяването на доставките е грубо нарушение на действащ договор от страна руската компания. Съвместно с европейските институции ние обсъждаме възможността да потърсим правата си по предвидения в договора ред. Поискали сме правна помощ за арбитраж, така че да се задействат и правните екипи на ЕС", отбеляза Асен Василев.

"Исканията на "Газпром" са в пълно противоречие с нашия договор и фиксирания в него начин на плащане. Това, което те искат е да се изплащат доставките в рубли, което да става по механизъм, при който ние нямаме контрол върху самото плащане и върху процеса на конвертиране в рубли", коментира министър Александър Николов.

България има достатъчно газ и не се очакват проблеми с доставките  в идващите месеци, увериха министрите Василев и Николов.

 

отпечатай тази страница