Министър Петкова: Работим при стриктно спазване на европейското законодателство за реализацията на Балкански поток

Водеща: Здравейте, гледате "Лице в лице". Играта позагрубя! Днес президентът Радев свали доверието си от кабинета на Бойко Борисов. Бойко Борисов пък припомни, че отдавна самият той е свали доверието си от президента Радев и допълни, че цитирам "Който копае гроб другиму, сам пада в него". А американската посланичка Херо Мустафа предупреди, че САЩ имат намерение да предприемат по-твърди мерки, забележете, мерки със зъби в борбата с корупцията у нас. И скоро ще оповестят първия българин, на когото ще бъде наложена забрана за влизане в САЩ заради корупция. И че ще има и други. Намесен беше и законът "Магнитски". Междувременно прокуратурата обяви, че започва разследвания срещу Васил Божков за убийства и изнасилвания. Виждате, горещ ден – горещи новини. В студиото вече е Теменужка Петкова, министър на енергетиката. Здравейте!

Теменужка Петкова: Добър ден, здравейте!

Водеща: От днес вече със свалено доверие като министър от кабинета на Бойко Борисов заради думите на президента Радев, той вече няма никакво доверие във вас. Как се чувствате без доверието на президента?

Теменужка Петкова: Българската конституция много ясно е определила кой дава и кой снема доверието в българското общество и това е българският народ, българските граждани. Всички тези процеси по отношение на доверието, разбира се, минават през избори. Миналата година, само да припомним, имаше два избора в България. И двата избора ясно показаха на кой българският народ има доверие. Всичко останало, което се случи днес и което г-н президента заяви мога да определя като един евтин пиар. Но доверието се взима и се дава от българския народ.

Водеща: А това ще попречи ли на работата на кабинета? Например Вие в качеството си на министър на енергетиката имате ли отношения с президента, с администрацията на президента?

Теменужка Петкова: Не смятам, че ще попречи, разбира се винаги е добре институциите да си говорят помежду си, но след като президента така е решил, това разбира се е негово решение и ние не можем да вървим против неговата воля. Нашето правителство си върши работата, ние винаги сме били консенсусни, винаги ние сме били тези, които сме подавали ръка когато е поискана от нас и експертиза винаги са удовлетворявани тези искания. Така че топката не е в нашето поле.

Водеща: А темите, които той постави, които съществуват в обществото – и водната криза, и проблемите другите, смятате ли ги за сериозни проблеми, които може би някак застрашават доверието на обществото към кабинета?

Теменужка Петкова: Темите, които постави президента днес, разбира се че са важни теми, по тях правителството работи изключително сериозно. Вие знаете, че бяха предприети поредица от мерки за да се излезе от тази ситуация. Тук трябва да кажем, че са налице и конкретни действия от страна на компетентните органи в тази посока, отделно от това виждаме, че засушаването е проблем в цяла Европа, т.е. това са причини, които са извън правителството.

Водеща: За Перник ми се струва, че засушаването не е най-големия проблем, но това е друга тема.

Теменужка Петкова: И това е проблем. Но ако има друг проблем, то на този друг проблем е отговорено адекватно, Вие знаете, съответните компетентни органи предприеха необходимите мерки и в момента текат разследвания. Така че всичко онова което трябва да се направи, се прави. Тази водопроводна мрежа не е подменяна от 70 години. Ако се върнем назад във времето и търсим кой всъщност е виновен за това състояние на тази инфраструктура можем да говорим много. Но по-добре да действаме, така както прави премиера, така както прави нашето правителство. Виждате, че министър Караниколов е неотлъчно до кмета на община Перник, работят изключително добре колегите, така че смятам, че сме на прага на намирането на изход от тази ситуация и затова много странно прозвуча днес това, което президента каза, тъй като ние сме на път да решим този проблем, който години наред не е решаван.

Водеща: Добре, сега обаче по Вашите теми, защото те са винаги много и много горещи, енергийни. Нека да поговорим сега за този "Балкански поток", както го нарича премиера. Има две гледни точки, Вие вероятно сте запознати, пред БНР Дейвид Хел казва така: ""Балкански поток", който е разновидност на "Турски поток", не трябва да се строи". Това какво означава за Вас? Защото знаете неговото обяснение, че Русия, разбира се ще го перифразирам, за да не търся сега цитатите, че това е сфера на влияние на Русия и прочие и прочие. От друга страна Вие и Борисов казвате "Ще го строим". Какво се случва и имаме ли проблем с американците, още повече Вие бяхте там наскоро?

Теменужка Петкова: България много ясно е заявила своите приоритети, нашето правителство е дефинирало своите приоритети в областта на енергетиката. Първият и най-важен приоритет за нас, това е диверсификацията, диверсификацията на енергийните ресурси. В това число по отношение доставката на природен газ, диверсификацията по отношение на свежото ядрено гориво. И ние работим и в последните ни два мандата изключително добре в тази посока, имаме много сериозен напредък. Знаете в момента се строи интерконектора Гърция-България.

Водеща: Как да не знаем, от кога го чакаме този интерконектор?

Теменужка Петкова: Ами ще стане факт.

Водеща: Много добре знаем, знаем и го чакаме.

Теменужка Петкова: Да, до края на тази година проектът ще бъде факт. Взехме решение за участие в изграждането на терминала за втечнен природен газ на Александруполис, паралелно с това взехме решение и за резервиране на капацитет между 300 и 500 млн. куб. метра газ годишно, от този терминал. Всичко това показва нашата воля и нашите действия по отношение на диверсификацията на източниците и маршрути за доставка на природен газ.

Водеща: Вие бяхте на посещение в САЩ след изказването на г-н Хел, нали? Който твърди, че не трябва да се строи. Там беше ли поставена темата?

Теменужка Петкова: Аз имах възможност да се среща с колеги от департамента по търговия, департамента по енергетика, със съветника на президента Тръмп по отношение на икономическите и енергийни въпроси, имахме много хубава среща с Асоциацията на производителите и търговци на втечнен природен газ и в рамките на всички тези разговори ние много ясно споделихме каква е нашата визия, какви са нашите аргументи и обяснихме защо трябва да се прави разлика между "Балкански поток" и "Турски поток". "Турски поток" е проект, който се реализира на територията на Турция, той дава възможност за една пряка връзка между Русия и Турция по отношение доставките на природен газ, "Балкански поток" представлява разширение на нашата газопреносна инфраструктура от турско-българска граница до българо-сръбска граница. Тази инфраструктура се разширява с пари на "Булгартрансгаз", т.е. с наши пари, инфраструктурата е българска собственост. При реализацията на проекта ние сме спазили всички европейски правила, както по отношение на природния газ, така и по отношение на обществените поръчки. Комисията за енергийно и водно регулиране е одобрила методиката за определяне на тарифите, налице е свободен капацитет по тази инфраструктура, на изхода за Сърбия този капацитет е 22% или това са приблизително 3 млрд. куб. метра газ. Тоест всеки един, който желае може да транспортира природен газ по тази инфраструктура. Така че проекта "Балкански поток" наистина ще даде възможност да се диверсифицира маршрута за доставка на природен газ и този проект ще създаде възможност за гарантиране на енергийната сигурност в целия регион.

Водеща: Убедихте ли в това американските си партньори?

Теменужка Петкова: Разбира се, когато се спазват правилата, когато се следва стриктно европейското законодателство, когато си честен и откровен със своите партньори, няма пречка те да възприемат нашата логика.

Водеща: И това не е симулативна диверсификация?

Теменужка Петкова: Не, в никакъв случай. Това е реална диверсификация на маршрута за доставка на природен газ. И един друг много важен аргумент, който и българските граждани трябва да знаят и ние също сме запознали нашите партньори с този наш аргумент – до реализацията на проекта "Турски поток" България транзитираше през своята инфраструктура 17 млрд., приблизително средногодишно, куб. метра газ. От тези 17 млрд., 14 млрд. бяха за Турция, 2 млрд. са за Гърция и около 800 млн. са за република Северна Македония. С реализацията на проекта "Турски поток" България вече не транзитира тези количества. В парично изражение тази сума се равнява на 110 млн. долара на година. За българската икономика 110 млн. долара на година е доста сериозна сума. И от друга страна, освен чисто финансовото изражение, тук има и стратегическата роля на България на газовата карта на Европа, която трябва да отчетем. Това пък е изцяло в унисон с нашата концепция за изграждане на газоразпределителен център на територията на България. Вие знаете, че направихме много сериозна стъпка към либерализацията на пазара на природен газ, има борса за търговия с природен газ, която работи към настоящия момент. Разбира се ние тепърва ще развиваме тази борса, ще търсим ликвидност за нея, но първата, много важна крачка е направена.

Водеща: Тоест Вие очаквате да има продължаващи възражения от американската страна за тази тръба, наречена "Балкански поток"?

Теменужка Петкова: Не, не очаквам.

Водеща: И нищо не застрашава нейното довършване?

Теменужка Петкова: Не очаквам, защото ние сме спазили правилата. Когато човек следва правилата, когато те се спазват, аз мисля че няма причина да се притесняваме.

Теменужка Петкова: Голямата разлика между "Южен поток" и между "Балкански поток" е в спазването на правилата. Когато се спазват правилата, следват се европейските директиви, мисля че няма основание за притеснение.

Водеща: Кога очаквате финално да бъде построен на българска територия.

Теменужка Петкова: До края на тази година трябва да бъде въведен в експлоатация.

Водеща: Тоест да потече?

Теменужка Петкова: Да.

Водеща: Добре.

Теменужка Петкова: Работи се с много сериозни темпове. Около 238 км. тръби в момента са на трасето, 131 км. от тях са разнесени по трасето, заварени участъци, изградена газоизмервателна станция, така че строителството върви с пълна сила.

Водеща: И нищо не може да го спре, така да обобщим.

Теменужка Петкова: Пак казвам, когато се спазват правила…

Водеща: Разбрах Ви. Казахте след посещението си в САЩ, или може би по време на посещението си в едно изявление, ще Ви цитирам по памет, мога да си го позволя, защото сте в студиото и вие ще уточните: "Ние ще намалим употребата, потреблението на руска газ до 50% и това ще бъде реална диверсификация". Сега колко процента от потребяваната газ е руска, кога ще се случи това намаляване и как?

Теменужка Петкова: Това, което трябва да се знае е, че България потребява приблизително 3 млрд. куб. метра газ годишно. Към настоящият момент основната част от доставките на природен газ за България са от нашите партньори от Газпром. Разбира се руския природен газ ще продължи да бъде един от източниците ни за доставка на природен газ за българския пазар. Но паралелно с това, Вие знаете, че ние имаме сключен договор с Азербайджан за доставка на 1 млрд. куб. метра газ. И този 1 млрд. ще постъпи в България с реализацията на интерконектора Гърция-България и на реализацията на проекта ТАП. Тоест до края на годината България ще има 1 млрд. куб. метра газ от Азербайджан. Отделно от това от юли месец 2019 г. до настоящия момент България достави втечнен природен газ в размер на 500 млн. куб. метра газ, това е половин милиард. От 3 млрд. куб. метра газ 1,5 млрд. - вече има реална диверсификация.

Водеща: И така ще станат 50% само.

Теменужка Петкова: Да, разбира се. Това са и едни от основните насоки, едни от основните приоритети на ЕК за диверсификация, за наличие на поне три различни източника за доставка на природен газ, тук трябва да добавим и участието ни за втечнен природен газ на Александруполис, който дава много широка възможност за диверсификация на източника за доставка на природен газ, в т.ч. и от САЩ.

Водеща: А цената на руската газ ще бъде ли предоговаряна скоро?

Теменужка Петкова: В момента са в ход преговори с колегите от Газпром, така че надявам се съвсем скоро, може би до средата на февруари да финализираме този процес.

Водеща: Как вървят разговорите, докладват ли Ви? Има ли надежда за намаляване на цените?

Теменужка Петкова: Да, разбира се. Тук ние също следваме стриктно споразумението, което ЕК постигна с Газпром по антимонополното дело, там много ясно е указана процедурата, по която се развива целия процес по предоговаряне, така че преговорите вървят, колегите от Булгаргаз контролират целия процес...

Водеща: И до края на февруари ще имаме новини дали ще бъде намалена цената на руската газ.

Теменужка Петкова: Да. Трябва до средата на февруари, до края най-късно да сме приключили.

Водеща: Отново пристигна това, че ние разбрахме от интервюто на г-жа Мустафа пред Николай Дойнов, че делегация на американски технически експерти пристига отново у нас. Какво правят тези американски технически експерти, тази делегация, с кого се среща, за какво разговаря?

Теменужка Петкова: Вие знаете, че в рамките на посещението на премиера Борисов в САЩ и срещата с президента Тръмп, бяха определени няколко много важни теми, по които стартира процес по стратегически диалог между България и САЩ, една от тези теми е именно енергетиката. Така че тези наши колеги, американски експерти  очакваме да дойдат отново. Първата мисия беше през месец декември. Колегите пожелаха да ги заведем на площадката на АЕЦ "Белене", да ги заведем в АЕЦ "Козлодуй", в ТЕЦ "Марица-Изток 2", ние разбира се предоставихме достъп до тези енергийни обекти. Те бяха много впечатлени от атомната ни електроцентрала в Козлодуй, между другото.

Водеща: От какво?

Теменужка Петкова: От работата на централата, от високия професионализъм на хората, които работят там, от това, че нашата централа покрива най-високите стандарти за безопасност и за сигурност по отношение на своята работа, за това че България е член на WANO, това е организация, която проверява други действащи работни централи. Наши експерти са непрекъснато на такива мисии на WANO и това всъщност е една оценка, своего рода за работата на нашата електроцентрала.

Водеща: Добре, да кажем първото посещение е било опознавателно, малко екскурзии около енергийните ни обекти. А сега какво ще правят?

Теменужка Петкова: Ами предстои да разберем. Очакваме, през февруари може би ще бъде тази втора мисия, колегите ще ни информират по кои точно теми от енергийния сектор биха искали да водим разговори. Между другото беше проявен интерес и по отношение на възобновяемите енергийни източници, на опита който има България, на визията по отношение използването на този тип енергийни източници в бъдеще. Така че имаме много общи теми за разговор и аз съм сигурна, че тези срещи ще бъдат много полезни.

Водеща: Добре, а Вие как работите с руснаците, между другото?

Теменужка Петкова: Работим много добре.

Водеща: Нека да чуем Анатолий Макаров, посланика на Русия, който беше на гости при Светльо Иванов в неделя. Нека да го чуем какво казва за Вашата работа и за страховете, които имат мнозина, че американците не одобряват част от тези енергийни проекти. Колеги!

Анатолий Макаров: Знам, че вашите американски съюзници не искат да има този газопровод, не искат да го има "Балкански поток". Знам, че г-жа Теменужка Петкова посети Америка, че е приета на съответното равнище, знам, просто я попитах какво е положението? Тя ми каза "Да". Каза ми, че и премиерът и самата тя, Теменужка Петкова, ще направи всичко възможно да бъде реализиран този проект на Русия и България. И мен това ме устройва. Това е един задоволителен отговор и съобщих за това в Москва.

Водеща: След като изгонихме руските шпиони поне Вие сте успокоили посланика на Русия и е съобщил задоволителен отговор в Москва. Няма напрежение, нали?

Теменужка Петкова: Не, няма напрежение, с нашите руски колеги ние работим изключително добре, партньорството ни в областта на енергетиката датира от десетилетия назад и в областта на природния газ, и в областта на ядрената енергетика.

Водеща: Имат ли ви доверие, това е важното?

Теменужка Петкова: Да, да. Аз мисля, че нашите руски партньори ни имат доверие, това доверие, разбира се не се гради много лесно, но всичко това се показва с реални действия, а когато човек е честен, отровен с тях, те разбира се оценяват всичко това.

Водеща: Какво ще е участието на руските ни партньори в АЕЦ "Белене"? Сега имаме някакви финални резултати, може ли да ги обобщите?

Теменужка Петкова: Да.

Водеща: Кои са инвеститорите, кои ще са инвеститорите, какво предлагат и руското участие, от което се вълнуват мнозина.

Теменужка Петкова: Това, което направихме в рамките на процедурата за избор на стратегически инвеститор на последните етапи, които приключиха преди броени дни, определихме кратката листа, знаете че в тази кратка листа влязоха пет компании. Това е руската компания "Росатом", "Корейската Хидро-Атомна Корпорация", CNNC (китайската компания), General Electric (американската компания) и френската компания "Framatome". До 31 януари трябваше да дадат потвърждение тези компании дали ще подадат обвързваща оферта. Всички те депозираха своите писма, четири от компаниите потвърдиха, че ще подадат обвързваща оферта, само "Корейската Хидро-Атомна Корпорация" поиска още малко време, за да направи допълнителни проучвания и да даде финален отговор. От тук нататък предстои да подпишем споразумение за конфиденциалност, това ще стане може би средата на февруари, след което ще връчим информационен меморандум за проекта и ще дадем достъп на всички тези компании до информационната стая, която е ситуирана в НЕК. В рамките на тази информационна стая се съдържа цялата базова информация за проекта, така че всеки един от тях ще има достъп до нея и до 31 май, това е разбира се индикативен срок, но така сме заложили към настоящия момент в пътната карта по процедурата, ще очакваме обвързващите оферти, след което започваме преговорите с всяка една от тези компании.

Водеща: Добре, а понеже си говорехме и преди старта на предаването, че и Вашия жизнен опит, професионален, е започнал с Белене, само че в качеството Ви на, как беше инспектиращ?

Теменужка Петкова: Да, на Агенцията за държавна финансова инспекция.

Водеща: И Вие знаете за какво става дума, знаете за цялата корупционна практика, обвързана с "Белене". Можете ли сега, с ръка на сърцето, да кажете че онази корупционна практика, която съпътстваше десетилетия наред този проект, вече е изкоренена? Съвсем честно да ни го кажете.

Теменужка Петкова: За действията, които сме предприели ние в рамките на нашето правителство, мога да гарантирам, че няма абсолютно никакви корупционни практики, спазват се абсолютно всички правила. Процедурата, която ние обявихме е абсолютно публична, прозрачна, знаете че обявихме процедурата в Официален вестник на ЕС. Всяка една заинтересована страна можеше да се запознае с нея, можеше да прецени дали да подаде заявление и да участва в тази процедура. Всичко се провежда абсолютно публично, има решение на българския парламент, който дава мандат на министъра да търси действия, да предприема действия за възобновяване търсенето на потенциални стратегически инвеститори за реализацията на този проект. Така че всичко това, което се върши е публично.

Водеща: Това не онзи проект "Белене", който Вие проверявахте от този проект "Белене"?

Теменужка Петкова: Абсолютно! Трябва да правим разлика между онзи проект. И тук трябва да отворим една скоба и да кажа – всички тези проблеми, които бяха установени тогава те бяха в областта на обществените поръчки по отношение на НЕК. Ние никога не сме говорили за проекта като технически параметри. Първо защото агенцията няма такива компетентности, за да се произнесе. Но там, където сме компетентни ние сме направили своите проверки, нашите резултати са отразени в докладите. Те бяха и обект на проверка и от страна на колегите от прокуратурата, различни органи.

Водеща: До къде стигнаха ?

Теменужка Петкова: Към настоящия момент нямам такава информация.

Водеща: И аз, и аз.

Теменужка Петкова: За проекта "Белене" трябва да кажем и нещо друго много важно.

Водеща: Кажете.

Теменужка Петкова: Ако преди 5, 6, 7 години ситуацията е била доста по-различна, то към настоящия момент, в момент в който Европа взима решения, които са свързани с преход към нисковъглеродна икономика и нулеви емисии 2050 г. ние трябва да си зададем много ясно въпроса как ще гарантираме своята енергийна сигурност, как ще гарантираме респективно своята национална сигурност и от друга страна как ще гарантираме, че ще спазим изискванията на Европа за нулеви емисии през 2050 г.

Водеща: Е как ще ги спазите като парламента ви задължи да браните въглищните ни централи? Това няма как да се случи.

Водеща: Това е различно от зелената сделка.

Теменужка Петкова: Ядрената енергия е един от вариантите в тази посока. Въглищните централи са друга много важна тема. Това са мощности, без които електроенергийната система на България не би могла да функционира това са 4 хил. мегавата мощности. От общо 6 хиляди, приблизително базова мощност ние имаме 4 хил. мегавата базови мощности въглища и 2 хил. мегавата базови мощности от АЕЦ. Това са нашите базови мощности. Въглищните централи имат своята ключова роля в електроенергийната система на страната. По отношение на тях ние много ясно сме заявили своята позиция – в интегрирания план Климат-Енергетика сме казали: "До 2030 г., с хоризонт до 2050 г. България ще използва тези мощности". Това, което ние пледираме пред Брюксел и което защитаваме като правителство, като позиция е, че прехода трябва да бъде на първо място справедлив, на второ място трябва да бъде плавен и трябва да бъде съобразен със спецификите на всяка една държава. И по никакъв начин да не поставя под риск енергийната сигурност на държавите-членки. Така че това е нашата визия и аз…

Водеща: Не очаквате ли санкции от Еврокомисията за това, че ние защитаваме въглищни централи, които са под лупа гледани от Европа и които безспорно бълват вредни емисии?

Теменужка Петкова: Значи ние сме инвестирали, специално в държавната ТЕЦ "Марица-изток 2", през последните години са инвестирани над 1,2 мрлд. лв. в сероочистващи устройства. Смея да твърдя, че са предприети всички необходими действия, така че да опазим максимално околната среда. Защото пък чистия въздух е нещо изключително важно. Живота и здравето на хората нямат цена. Ние работим и в тази насока.

Водеща: А готови ли сме да плащаме санкциите, които е много вероятно да се случат?

Теменужка Петкова: Ние плащаме емисии. За да могат да работят тези въглищни централи.

Водеща: Ние така и така си плащаме.

Теменужка Петкова: Ами приблизително около 400 милиона сега трябва да плати ТЕЦ "Марица-изток 2", за да си купи емисии, които да й осигурят работата през следващата една година. Така стоят нещата.

Водеща: Тоест ние от други санкции не се страхуваме, ние така и така плащаме?

Теменужка Петкова: Първо енергийният министър на всяка една държава-членка се определя от държавата-членка. Това е основно правило в европейското законодателство. Така че ние с нищо не сме нарушили това европейско законодателство и смятам, че отстояваме наистина енергийната сигурност на страната и съответно работата на хората и възможността да бъде този преход наистина плавен и справедлив.

Водеща: Добре, а понеже сме към финала на нашия разговор за санкциите ще говорим тогава когато се стигне до тях и ако се стигне. И на финала един въпрос, който е свързан с това, че наскоро американците ще обявят, лично Помпео при това, кое е длъжностното лице, което няма да получи виза за САЩ и по този начин ще бъде санкционирано за корупция. Ние сме свикнали да мислим, че енергетиката е едно от най-големите корупционни гнезда у нас и мисля, че Вие го знаете по-добре от мен, каквото и да кажете сега. Очаквате ли лицето да бъде свързано с енергетиката и енергийните проекти.

Теменужка Петкова: Аз сигурно ще Ви изненадам, но наистина не знам.

Водеща: Не питам знаете ли, а ще се изненадате ли ако се окаже, че е от сферата на енергетиката.

Теменужка Петкова: Ако са налице основания, независимо от коя сфера се развива това лице, ако са налице основания за това мисля че ние сме показали, че няма чадър над никой, над нито една сфера. Ако някой е сбъркал някъде, той ще си понесе последствията.

Водеща: Въпросът е знаете ли за огромни корупционни практики, които се осъществяват в тази сфера?

Теменужка Петкова: В рамките на нашето правителство се предприемат най-крути мерки по отношение на всякакви сигнали и индикации за корупционни практики. Вие знаете, че премиера е безапелационен – при най-малкото съмнение за нещо такова се предприемат наистина много строги, крути мерки. Така че за енергийния сектор мога да кажа, че всички колеги, с които ние работим, работят изключително отговорно, знаете сектора е много труден, много динамичен, касае всеки един български гражданин, касае българския бизнес, ние ясно осъзнаваме за каква отговорност става въпрос и работим изключително честно и почтено, за да можем да гарантираме енергийната сигурност на страната.

Водеща: Дано сте права! Благодаря за този разговор!

Теменужка Петкова: И аз благодаря!