Телефон +359 2 9263 152
Имейл e-energy@me.government.bg
Pin София, ул. „Триадица“ 8

Министър Петкова: Тази година се достигат рекордни равнища на приходи от концесии

Министър Петкова: Тази година се достигат рекордни равнища на приходи от концесии свали снимката

"През 2016 г. се достигат рекордни равнища на приходи в държавния бюджет от концесионна дейност". Това обяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова на отбелязването на Деня на миньора. По думите й тази година отчитаме значителен ръст при получените приходи от концесии, като към 30 юли 2016 г. те надхвърлят 125 млн. лв. За сравнение за цялата 2015 година те възлизат на близо 74 млн. лв. Според нея положителните резултати са ясно доказателство, че минерално-суровинната индустрия у нас се развива в правилната посока.

Енергийният министър подчерта основополагащата роля на индустрията за цялостното развитие на страната. По думите й през изминалата 2015-та година минерално-суровинният отрасъл, в който заетите са близо 24 000 души, е създал 27% от добавената стойност за икономиката. "Ето защо миналата година правителството разработи и прие Национална стратегия за устойчиво развитие на минно-суровинния отрасъл", каза Петкова. Енергийният министър посочи, че със стратегическия документ е дадена визията за развитието на отрасъла през следващите години, основана на трите стълба – икономическа, социална и екологична отговорност.

В рамките на официалното честване на Деня на миньора министър Петкова награди българските предприятия от бранша, постигнали най-високи годишни резултати през изминалата година, както и тези приложили иновации в производствения си процес на работа. От името на Министерството на енергетиката Теменужка Петкова връчи почетен плакет на председателя на Българската минно-геоложка камара проф. Лъчезар Цоцорков по случай отбелязването на 25 години от основаването на важната за отрасъла институция.

отпечатай тази страница